Om økologisk garn

Hvad er økologi?

Økologi er en videnskab der handler om, hvordan organismer i naturen er afhængige af hinanden og af det miljø de lever i.

I økologisk landbrug er målet at dyrke jorden i samarbejde med naturens egne processer og det naturlige kredsløb af næringsstoffer i jorden. Derfor anvendes der ikke pesticider (sprøjtemidler) og kunstgødning. Det gør naturligvis, at dyrkningen bliver vanskeligere og udbyttet lavere, og derfor er økologiske varer også lidt dyrere. Til gengæld får man et produkt uden giftrester og skadelige effekter på natur og miljø, såsom udvaskning af giftstoffer til grundvand og vandmiljø, færre vilde dyr og planter, pesticid- og antibiotikarester i produkter og risiko for resistente bakterier.

Økologi er også dyrevelfærd

Økologiske dyr skal fodres med økologisk foder, og der er strengere regler for brug af medicin, men der er også højere krav til dyrenes velfærd. Det betyder f.eks. at de kommer på græs om sommeren og har bedre mulighed for at udfolde deres naturlige adfærd. Unger skal blive længere sammen med deres mor, og dyrene skal have plads til bevægelse og blødt underlag i stalden om vinteren.

Så der er mange gode grunde til at vælge økologi!

Økologisk garn

Økologisk garn er lavet af uld fra økologiske dyr (f.eks. får) eller af plantefibre (f.eks. bomuld), som er dyrket økologisk.

Forarbejdning af garn og tekstiler er ofte en miljøbelastende proces, hvor der anvendes miljø- og sundhedsskadelige kemikalier. Hos Miljøstyrelsen kan man læse, at der bruges et halvt til et helt kilo kemikalier til fremstillingen af en t-shirt. Så selv om råmaterialet, f.eks. uld eller plantefibre, er dyrket økologisk, kan forarbejdning eller farvning stadig være miljøbelastende. Man bør derfor også se på, hvordan produktet er fremstillet. Her kan mærkninger som GOTS, Svanemærket eller Oeko-tex være en god hjælp.


Naturstriks filosofi

Udvalget af økologiske produkter, herunder garn, bliver heldigvis stadig større, men de gode produkter kan stadig være svære at finde. Naturstrik forsøger at samle et udvalg at økologiske garner og tilbehør af høj kvalitet, så du har mere at vælge imellem, og så du kan finde garn, pinde og opskrifter til dine økologiske strikkeprojekter i en og samme shop.

Hos Naturstrik er miljøhensyn og dyrevelfærd en hjertesag. Derfor bestræber Naturstrik sig på kun at føre økologisk garn og produkter som tager hensyn til miljø og dyrevelfærd, og som samtidig er af god kvalitet og lækre at arbejde med.

Du er altid velkommen til at henvende dig, hvis du har spørgsmål eller forslag til Naturstriks varer eller udvalg.